Fotowedstrijd

Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de vereniging organiseert de
heemkundige kring Jan Vleminck
in 2024 een fotowedstrijd.

Deelnemen kan tot 31/12/2024.
klik hier voor het reglement.

100 JAAR WIJNEGEMS GEMEENTEHUIS (2010)

[605] 20-07-2024Auteur Webmaster

 

raadzaal Het oude gemeentehuis van Wijnegem werd ingehuldigd in 1910. Om dat eeuwfeest op passende wijze te vieren heeft het gemeentebestuur aan heemkundige kring Jan Vleminck gevraagd om daarover rond de paasdagen van 2010 een tentoonstelling te maken. Deze tentoonstelling zal te bekijken zijn in het gemeentehuis zelf, op een klein parcours langs enkele van de mooiste ruimten van dit neorenaissancegebouw.

Bij wijze van introductie wordt de rijke waaier van stijlen belicht die de bouwkunst in het Antwerpse rond 1900 kleurde. Het werk van Michel De Braey, de architect van het gemeentehuis, is illustratief voor die veelheid van vooral historiserende stijlen. Op foto's en plans kan men daarna de ontstaansgeschiedenis van het oude gemeentehuis volgen. Ook van de feestelijke inhuldiging in 1910, die gepaard ging met een indrukwekkende stoet, zijn nog heel wat beelden bewaard. Centraal in de tentoonstelling staat de mooi gerestaureerde raadzaal, waarvan het schitterende schrijnwerk en de talrijke waardevolle interieurelementen de bezoeker ongetwijfeld zullen kunnen bekoren. In het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis, dat tien jaar geleden in gebruik werd genomen, komen vervolgens de diverse uitbreidingsplannen aan bod. Ten slotte worden ook de burgemeesters en het personeel belicht en kan men een blik werpen op het gulden boek, dat ons met zijn prachtige illustraties herinnert aan enkele markante gebeurtenissen uiit het leven van het gemeentehuis.

gemeentehuisDe heemkundige kring biedt ook een mooi verzorgd jubileumboek te koop aan. Het bevat 142 kleurenbladzijden met niet minder dan 120 illustraties.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de weekends van 27-28 maart en van 3-4-5 april 2010. Op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur, op paasmaandag van 9 tot 17 uur.

 
 

heemkringwijnegem.be maakt gebruik van cookies

Bij akkoord maakt deze website gebruik van cookies voor functioneel gebruik en om de website te analyseren.
Sessie cookies - Deze zijn essentieel voor het functioneren van de site.
Google Analytics - Deze cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe bezoekers onze site gebruiken.
We gebruiken de informatie om rapporten samen te stellen en om ons te helpen de site te verbeteren.
De cookies verzamelen informatie in een anonieme vorm, inclusief het aantal bezoekers van de site, hoe bezoekers naar de site zijn gekomen en de pagina's die ze hebben bezocht.

PRIVACYVERKLARING HEEMKUNDIGE KRING JAN VLEMINCK VZW - WIJNEGEM